Beszámoló a 2017-es versenyről

 

A 49. Országos Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny 2017.

 

A 49. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiavesenyen országosan 2868 diák indult az első fordulóban, amely 2017. február 9-én volt a jelentkező iskolákban megtartva. A II. fordulóba 432 diák jutott be, amelyet 2017 március 9-én bonyolítottunk le 21 iskolában.

Ebben az ötéves versenyciklusban a negyedik alkalommal adott helyet a Szegedi Tudományegyetem a Magyar Kémikusok Egyesülete által szervezett Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjének. A verseny döntőjén 198 diák vett részt és határontúlról is érkeztek diákok a versenyre.

A megnyitót április 21-én tartottuk a bölcsészkar Egyetem utcai épületében található Auditorium Maximumban, ahogy az egyetemisták hívják, az Audmaxban. A diákokat, felkészítő tanáraikat és a gyerekeket kísérő szülőket Szabó Gábor akadémikus, az egyetem rektora üdvözölte egy nagy sikert aratott beszéddel, amelyben felvillantotta a természettudományos kutatás számos nehézségét, de az azokat bőven feledtető kisebb számosságú sikeres pillanatait is. Biztatásul elmondta azt is, hogy, szavai szerint, a postarablótól a fizikusig terjedő munkaerőpiacon mindig lesz helye a természettudományos, ezen belül a kémikus képzettségűeknek. A versenyt Simonné Sarkadi Lívia, a Magyar Kémikusok Egyesületének elnöke nyitotta meg. Wölfling János, a Szervezőbizottság elnöke is köszöntötte résztvevőket, Pálinkó István, a Versenybizottság elnöke, néhány fontos tudnivaló közlésével, és sok sikert kívánva a versenyzőknek, zárta az ünnepséget. A beszédek előtt Timár Zita, kémikus doktorandusz hallgató, néhány énekszámmal szórakoztatta a közönséget. Őt Buckó Ákos, ugyancsak kémikus doktorandusz hallgató, Torma Róbert és Herman Gábor, ők, kivételesen nem kémikusok, kísérték gitáron, illetve cajónon, egy afroperui eredetű ütőhangszeren.

Másnap az írásbeli és gyakorlati fordulókkal folytatódott a verseny. A kísérőtanárok valamint a Kémiai Intézetből szervezett javítók munkájának eredményeképpen estére részleges eredményhirdetésre kerülhetett sor, Csupor Dezső nagysikerű tudományos ismeretterjesztő előadását követően. Ekkor derült ki az, hogy kategóriánként hányan és kik szerepelhetnek a szóbeli fordulóban.
A szóbeli forduló zsűrijének tagjai Simonné Sarkadi Livia, az MTA doktora, egyetemi tanár (a zsűri elnöke), Ősz Katalin egyetemi docens, Wölfling János, az MTA doktora, egyetemi tanár és Pálinkó István, az MTA doktora, egyetemi tanár voltak.

A szóbeli forduló, és így az egész rendezvény, ünnepélyes eredményhirdetéssel – amelyen jelen volt és beszédet is mondott Mucsi László, a vendéglátó Természettudományi és Informatikai dékánja – és zárófogadással fejeződött be.

A verseny két Irinyi-díjasa (a résztvevő 9.-es, illetve 10-es tanulóinak legjobb eredményt elérő egy-egy versenyzője) Fajszi Bulcsú (Budapesti Fazekas Mihály Gaykorló Általános Iskola és Gimnázium, felkészítő tanárai: Keglevich Kristóf és Villányi Attila) és Horváth Réka (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, felkészítő tanára: Sebő Péter) voltak.


A kategóriák lejobbjai és a különdíjasok:

I.a. kategória

1. helyezés Fajszi Bulcsú Fazekas Mihály Gimnázium Budapest
2. helyezés Borbás Balázs Kökönyösi Gimnázium Komló
Farkas Csanád Eötvös József Gimnázium Budapest
3. helyezés Kozák András ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium Budapest

I.b. kategória

1. helyezés Robin Balázs Dániel ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium Budapest
2. helyezés Kun Bence ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium Budapest
3. helyezés Berezvai Anna Bethlen Gábor Gimnázium Hódmezővásárhely

I.c. kategória

1. helyezés Orosz Adrián Vegyipari Szakgimnázium Debrecen
2. helyezés  Csuk Dominik Ipari Szakgimnázium Veszprém

III. kategória

1. helyezés Ondrejó András Mechatronikai Gimnázium  Budapest

Az I. és III. kategóriákban a gyakorlati (laboratóriumi) fordulóban legjobb eredményt elért versenyző Nguyen Thac Bach (Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest) volt.

A I. és III. kategóriákban az írásbeli fordulóban legeredményesebb számításos feladatmegoldó Fajszi Bulcsú volt.

II.a. kategória

1. helyezés  Veres Tamás Berze Nagy János Gimnázium Gyöngyös
2. helyezés  Répási Marcell  Eötvös József Gimnázium Nyíregyháza
3. helyezés  Kegyes Dávid Valentin Kölcsey Ferenc Főgimnázium Szatmárnémeti

II.b. kategória

1. helyezés Horváth Réka ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium Budapest
2. helyezés Zsiros Boldizsár ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium  Budapest
3. helyezés Weber Márton Nagy Lajos Gimnázium Pécs

II.c. kategória

1. helyezés Dörgő Daniella Vegyipari Szakközépiskola Debrecen
2. helyezés Husvéth Bence Vegyipari Szakközépiskola Debrecen

 A II. kategóriában a gyakorlati (laboratóriumi) fordulóban legjobb eredményt elért versenyző Dörgő Daniella volt.

A II. kategóriában az írásbeli fordulóban legeredményesebb számításos feladatmegoldó Horváth Réka volt.

Kiemelkedő tehetséggondozó munkájukért az alábbi felkészítő tanárok kaptak elismerést:
Albert Attila (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium)
Villányi Attila (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium)

Kiemelkedő tehetséggondozó munkájukért az alábbi iskolák kaptak elismerést:

Kecskeméti Református Gimnázium Kecskemét Mol különdíj
Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium és Kollégiuma Pécs Mol különdíj
ELTE Bólyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Szombathely Reanal vegyszercsomag

  A rendezvény kiemelt támogatói: MOL Nyrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A program részben az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Nemzeti Tehetség Program és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-TV-16-0099 kódszámú pályázati támogatásból valósult meg.

További támogatóink voltak: Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar, Richter Gedeon NyRt., Aktivit Kft., B&K 2002 Kft., EGIS Gyógyszergyár ZRt., Green Lab Magyarország  Kft., Laborexport Kft., Merck Kft., Messer Hungarogáz Kft., Pátria Nyomda, Reanal Labor Vegyszerkereskedelmi Kft., Unicam Magyaroszág Kft., VWR International

 

Pálinkó István
a Versenybizottság elnöke
Szegedi Tudományegyetem

 

NTP  EMMIEMETOH

 

 

Go to top